Make your own free website on Tripod.com

freebaseballarticlesforcoaches.jpg

Correcting Baseball Hitting Flaws

BASEBALL 2DAY Coaching Journal
Sign Up for Our Monthly Baseball Coaches Newsletter
New - Recommended Baseball Sites
BaseballCoachingDigest.com has the articles that you are looking for!
New Featured Baseball Coaching Articles
Articles for Baseball Coaches
New! Baseball Blogs
Baseball Coaching Digest Articles
Youth Baseball Coaching Clinic
Baseball Parent Guide Articles
Baseball Knols
BB2Day Table of Contents
Baseball Training Homework For Youth Players Blog
Baseball Coaching and Training Equipment Blog
BatAction Hitting Machine by Nedco Sports Official Training Blog
Derek Jeter Hurricane Hitting Machine Training Blog
START YOUR SEARCH!
Baseball First Aid and Safety
Pitchers' injuries an `alarming epidemic'!
The DANGERS OF STEROIDS
Smokeless Tobacco Kills
THE CREATINE DEBATE
Baseball Coaching Tips For Youth Baseball Coaches
BatAction Baseball Hitting Drills and Tips
Baseball Hitting Mechanics Recommended Drills
Correcting Baseball Hitting Flaws
6 Steps to a Perfect Swing
3 BASEBALL HITTING TEAM HITTING DRILLS
BB2DAY Baseball Pitching Drills
Every Coach Is A Carpenter
PITCH2WIN Newsletter
Coach Nick's PITCH2WIN Newsletter
Baseball Defensive Drills
BASEBALL COACH SURVEY
Coach Survey - Read What Your Peers Think!
Staff's Suggested Reading For Baseball Coaches
FOR FUN: TEST YOUR BASEBALL KNOWLEDGE
The Staff's Favorite Baseball Stories and Quotes
Our Collection of BASEBALL FUNNIES
BB2Day Top 10 Baseball Website Review
BB2Day - Top 10 Baseball Instructional Video Review
BB2Day - Top 10 Baseball Coaching Books Review
BB2day - Recommended Coaching Books
BASEBALL PRODUCT RECALLS
Baseball LingoTo Know
Our Suggested BASEBALL LINKS
American Baseball Directory
Hit2win.com - The Baseball Homework Hotline - LINKS
Baseball Internet Guides and Directories
Baseball American - PRO BASEBALL LINKS
College Baseball Polls
America's Four-Year Collegiate Institutions
Baseball Coaching Job Search
LINK TO OUR SITE
Recommended Baseball Affiliate Programs
CoachesBes.com - Baseball Books, Videos and DVDs
BaseballWalls.com - Baseball Posters, Prints and Fine Art
New Baseball Books & Videos
ZipnHit Pro Trainer
Recommended For Parents
Sign Our GuestBook
We Welcome FEEDBACK
Site Map
Advertiser Info

b2ulogo.jpg

How to Correct Baseball Hitting Flaws is your guide to identifying and correcting baseball hitting flaws at every level of play inlcuding youth baseball, travel baseball, high school baseball, and college baseball.

We all know that coaching hitters involves many actions:
 1. Careful analysis of the the present swing's quality.
 2. Correction or elimination of incorrect mechanics.
 3. Practicing the desired swing with correct execution repetitively.
 4. Instilling patience, confidence and agressiveness.

The following are common mechanical errors
that should be quickly identified and eliminated.
There are many more and we will
continually add more.

 1. Improper Stance Width
 2. "Wrapping" The Bat
 3. Looking At Your Nose
 4. Poor Grip
 5. Overstriding
 6. "Hitch" In The Swing
 7. "Locking" The Front Arm
 8. Opening Up Too Soon
 

1. IMPROPER STANCE WIDTH

PROBLEM:
The batter's stance is to wide or too narrow.
A stance too wide causes a loss of power and prevents hip involvement during the swing. A stance with the feet too close often causes the batter to stride too far or long. This causes the head and eyes to drop during the stride. This makes the hitters success ratio drop tremendously. It is hard enough to hit with a "quiet" head or with no movement. Overstriding makes it even more difficult to see the ball, identify the speed and type or pitch nand to hit the ball where it is pitched.
SOLUTION:
Have the batter assume a stance with the feet shoulder width apart. Have the batter take a short stride of no more than 6 inches. If the stance is slightly wider than the shoulders, simply picking the front foot straight up only an inch or two and putting it down may be all the stride the batter needs.

Hands Back Hitter - Teaches batters the proper swing and swing mechanics.


2. "Wrapping" The Bat

PROBLEM:
The batter has the bad habit of "wrapping" or cocking the bat behind the head. The batter's bat speed is decreased
becuase the batter now has to bring the bat farther to get to the ball.
SOLUTION:
The bat should be held at a 45 degree angle to vertical. Refer to the perfect swing page of this site for more details on proper bat angle.

Derek Jeter HURRICANE HITIING MACHINE, As Seen on TV! One of baseball's most popular trainers for home batting practice! 

3. Looking At Your Nose

PROBLEM:
The batter does not have the head turned far enough toward the pitcher. This prevents both eyes from picking up the ball and the batter has difficulty seeing the ball. The back eye is blocked from seeing the ball by the batter's nose, thus the batter is "looking at his nose". The batter is basically hitting "one eyed". This is another reason for batter failure.
SOLUTION:
The batter simply turns the head toward the pitcher until the batters face is facing the pitcher and both eyes are seeing the pitcher fully. A good saying often used is "show the pitcher both of your ears". This will always make sure the head is in the correct position.

Joe Mauer QUICK SWING Batting Aid

4. Poor Grip

PROBLEM:
Improper grip reduces bat speed and bat control.
Two simple grip mistakes cause this problem. The batter's hands are slowed by a grip that is too "tense" or too tight or the batter is gripping the bat with the palms rather than the fingers.
SOLUTION:
The batter should strive to stay loose with the hands. Effort should be made to reduce tensions and use a relaxed grip. Slight movement of the fingers may serve to keep the "grip stress" down. The batter should hold the bat in the fingers away from the palms. This grip allows maximum hand speed and bat control.

"Stayback Tee" - Teaches Proper Stride

5. Overstriding

PROBLEM:
Overstriding is a common mistake. Batters that often get "jammed" may be in fact cuasing their own problems by overstriding. Overstriding causes the batter's head and eyes to drop often causing the batter to "loose" the ball during the swing. Tracking the ball visually is made very difficult. The batter's overstriding can also cause the swing to be long. A batter's wide feet that are too wide tend to prevent hip involvement during the swing.
SOLUTION:
Batters should use a short or a "no stride" approach. A short stride of 3 to 6 inches is often enough. In fact simply picking the front foot up and putting it back down is all the stride that is needed.

PRO TARGETŪ BASEBALL "Coaching Tool"
Derek Jeter Series

6. "Hitch" In The Swing

Batters that have a "hitch" in their swing often have difficulty hitting the fastball. They often get "jammed" and are often late on medium speed pitches. The batter is not "triggering" correctly. The batter is dropping the hands before taking them to the "power position" or what is often called the "launch position". This lowering of the hands causes the batter to be late to the strike zone.
SOLUTION:
Take the hands slightly up and then back rather than dropping them.

Heater Monster Net & Scorpion Soft Toss Package

7. "Locking" The Front Arm

PROBLEM:
The batter "locks" or straightens out the front arm when the hands and bat are taken back to the "power" or "trigger" position. This flaw causes the batter to be late starting the swing. It also cause the the bat speed to be too slow and increases the bat's distance to the ball. Locking the front arm also often causes premature wrist roll.
SOLUTION:
Keep a bend in the front elbow. Keep the hands together and working together. Keep the hands close to the body and do not take them back so far that front arm flex is lost.

XLR8 Speed Bat Hitting System

8. Opening Up Too Soon

PROBLEM:
The front side is opening too soon causing the batter's "whole body" including head and eyes to pull off the pitch. This flaw often causes the barrel to lag and a reduction in bat speed. Much less plate coverage is allowed. Another result of dropping the hands is an increase in flyballs.
SOLUTION:
Have the batter strive to keep the "knob to belly button" relationship during the swing. The belly button rotates with the knob of the bat. On inside pitches the batter will still "open" but the timing will be perfect. On middle and away pitches the batter will not open or rotate so much. "The belly button to knob" relationship maintains correct timing mechanics.

Follow
                                    Blogs4Coaches on Twitter

hittingmachinebattingmachinepartsforsale.jpg

hhmcat4new.jpg